Cu ce poate ajuta un psiholog parintii?

Constat ca imi este greu sa spun in linii mari cam in ce consta activitatea mea, dar am sa incerc.

In primul rind, pot spune ca activitatea propriu zis se bazeaza pe studiu permanent si pregatire individuala. In termeni de specialitate se numeste analiza personala.

Sa lucrezi cu oamenii, cu sufletul lor , cu tot ceea ce sunt ei nu este usor, insa este frumos si daca ar fi sa o iau de la capat tot asta as face.

Este  o munca delicata si presupune ca fata de cel care intra in cabinet sa ai multa intelegere, empatie, acceptare, disponibilitate, incredere in el si in potentialul lui, iubire fata de persoana care se afla in fata ta si, care te lasa sa il vezi asa cum este el.

Sunt momente foarte dureroase, dar sunt si momente vesele pline de bucurie. Fiecare sedinta inseamna un drum nou care deabia se construieste. Nu stii unde duce, insa sigur la capatul lui se afla lumina.

Lucrul cu copiii m-a ajutat sa vad cum se vede din perspectiva lor relatia cu adultul. De multe ori suntem tentati sa credem ca stim  sau intelgem mult mai bine decit ei despre ei si, de fapt, in realitate nu prea ii vedem.

Vedem de fapt ceea ce ne intereseaza pe noi, iar ei fac eforturi sub o forma sau alta sa poata sa ne inteleaga limbajul si sa ne poata vorbi in limbajul nostru pentru ca numai asa pot fi vazuti.

Am sa dau un exemplu, chiar daca exagerez un pic. Nu pot vorbi despre cazurile pacientilor pe care ii primesc la cabinet, datorita confidentialitatii pe care trebuie s-o pastrez fata de pacienti.

Dar pot sa va spun ca de multe ori am auzit parinti cu urmatoarea exprimare:

Cind eram de varsta ta, eu…

Aceasta remarca ii arata copilului ca el nu este in stare si nu este demn de ceva anume si ca parintele nu il mai poate iubi. Intr-un fel, daca nu este perfect nu este iubit de parinte.

Munca in cabinet m-a invatat sa vad dincolo de ceea ce este intunecat, m-a ajutat sa vad potentialul, optimismul, resursele.

Sursa foto

Psihoterapeut Liliana Puchea
Adresa cabinet: B-dul Natiunile Unite, nr.8, bl.104, sc.5, et.4, ap.96, sect.5(punct de reper: parcul Izvor, Palatul Parlamentului, INS)
Telefon : 0722207760
Website: cabinetdepsihologiepuchealiliana.blogspot.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *