Origami: cum să faci un fulg de zăpadă

Zăpada încă se lasă așteptată, motiv pentru care ne-am gândit să vă împărtășim una din variantele de realizare a unui fulg de nea din hârtie, în tehnica origami.

Aveți nevoie de o foaie de hârtie albă și un pic de îndemânare. Dacă vă încurcați, puteți găsi un tutorial video AICI.

Mai întâi împărțiți coala de hârtie (prin îndoire, eu am exemplificat cu un marker) în patru părți egale pe lungime. Apoi, îndoiți colțurile foii astfel încât vârful unghiului drept al hârtiei să se suprapună cu pliul din exterior.

Pliați apoi restul hârtiei, așa încât marginea foii să se suprapună cu latura mare a triunghiului mai devreme obținut. Faceți această mișcare de două ori. Apoi, aceeași margine a foii o suprapuneți cu cele două diagonale care se intersectează în X, tot de două ori simetric. Veți obține un hexagon.

Decupați hexagonul cu foarfeca. Fiecare latură o împăturiți spre centrul hexagonului, astfel încât să se suprapună cu diagonala imaginară a figurii geometrice. Repetați mișcarea de șase ori. Rezultatul va arăta ca în foto.

fulg origami

Împăturiți apoi fiecare latură spre centrul hexagonului, ca în figura de mai jos. Dacă obțineți niște aripioare triunghiulare înseamnă că vă descurcați de minune. Fiecare aripioară o îndoiți spre stânga, repetați de șase ori și veți obține un hexagon mai mic, cu șase aripioare triunghiulare.

Aceste aripioare le desfaceți și le îndoiți ca în foto. Veți obține astfel un mic romb cu două laturi mari spre exteriorul hexagonului și două laturi mici spre centrul hexagonului.

Laturile mici ale rombului le împăturiți suprapunându-le cu diagonala acestuia. Rezultatul este un romb mai mic cu laturile egale. Desfaceți ce ați împachetat mai devreme și ascundeți cele două aripioare mici în interior. Acum avem un romb perfect. Repetam de șase ori cu fiecare aripioară triunghiulară.

Fiecare jumătate de romb dinspre centru o împăturiți spre cealaltă jumătate dinspre exteriorul hexagonului, de șase ori. Obțineți o steluță. Întoarceți hexagonul pe cealaltă parte și împăturiți  fiecare vârf spre centrul hexagonului.
fulg origami

Împăturim  pe îndoiturile  făcute,  vor ieșie șase mici aripioare în formă de triunghi dreptunghic, pe care le îndoim spre stânga. Fiecare aripioară o desfaceți și o pliați. Faceți asta de șase ori. Rezultatul va fi acesta:

fulg origami

Fiecare vârf  de steluță pe care l-ați făcut mai devreme îl desfaceți și îl împachetați spre interior, tot de șase ori. Întoarceți steluța pe dos.

Toate romburile din centrul steluței le desfaceți spre exterior obținând astfel al doilea rând de raze ale steluței. De șase ori. Acesta este spatele steluței finale. fulg origami

Între primul rând de raze ale stelei si cel de-al doilea se află un mic pliu care acum trebuie desfăcut cu atenție. Țineți steluța cu fața la dumneavoastră și trageți în laterală de o rază. Repetați de șase ori.
fulg origami

fulg origami

Acum se va contura imaginea finală a fulgului de nea. Exemplificăm pe una din raze (are formă de romb). Latura dinspre exterior a rombului se pliază spre diagonala acestuia formând în același timp încă un pliu pe raza mică din spate. Repetați de șase ori.
fulg origami

Și iată! Fulgul de zăpadă este gata!!!

Este mult mai ușor de realizat dintr-o coală de hârtie de tip A3 (bloc de desen mare), dar va ieși la fel de frumos și din o coală A4, cu condiția ca hârtia să fie subțire, pentru a putea fi împachetată. Pentru un efect deosebit se poate folosi calc sau hârtie colorată.

Fulgii îi puteți folosi ca ornamente pentru geam, îi puteți atârna prin casă sau îi puteți înfige în bețe de frigărui, pentru niște ornamente de efect. Îi puteți colora, picta sau stropi cu sclipici.

Eu am facut doi fulgi de nea dintr-o coala  A0 și am creat astfel costumul pentru prima serbare a băiețelului meu.

costum de fulg

Vă doresc inspiratie si spor!

2 Replies to “Origami: cum să faci un fulg de zăpadă”

  1. Multumesc mult Cristina pentru idee , o voi folosi pentru a-i face nepotelului meu un custumas de fulgusor de nea.
    Sarbatori fericite si o viata plina de bucurii !!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *