Minecraft: Îi lăsăm pe copii să se joace sau nu?

Băiețelul meu, Vlăduț, are șapte ani și este înnebunit după jocul Minecraft, pe care i l-am cumpărat în vara asta. Dacă l-aș lăsa, s-ar juca zi și noapte, fără să-l mai intereseze altceva. Prietenii lui, la fel, visează doar Minecraft. Când ieșim în parc la joacă, în loc să se dea cu bicicletele, preferă să se strângă pe o bancă îngrămădiți și să vorbească despre Minecraft. Care credeți care este cel mai popular joc în rândul colegilor lui de clasă? Minecraft!

Dacă le ceri părerea părinților, nu auzi pe niciunul care să zică ceva de bine de Minecraft. “Da, creativitate, dar ai văzut că sunt și monștri pe-acolo, că noaptea umblă zombies nestingheriți? E creepy, nu-mi place și nu cred că-i face bine copilului meu!”.

Minecraft e simplu: construiești orice îți trece prin minte. N-are o grafică tocmai strălucită, totul e cubic și blurat, iar sunetele sunt primitive, în cel mai bun caz. Și de ce sunt copiii atât de obsedați de el?

Jocul a fost lansat în 2011 și de atunci au fost cumpărate peste 21,6 milioane de licențe doar pentru PC sau Mac, fără să punem la socoteală că poate fi jucat pe absolut toate platformele posibile, de la Xbox până la Android sau iOS.

Jucătorii încep Minecraft aruncați la întâmplare pe un teren format din blocuri care alcătuiesc deșerturi, munți, câmpii și chiar nori. Pentru a supraviețui în această necunoscută lume trebuie să construiești clădiri și tot felul de alte lucruri, cum ar fi un topor indestructibil sau un cuptor, unde să-ți poți găti mâncarea. Jucătorii au nevoie de materiale care se găsesc în lumea din jurul lor.

Când vine noaptea apar monștrii – păianjeni, zombies și skeletoni – care urmăresc jucătorul cu un singur scop: moartea. Îi poți fenta, dar îți trebuie o sabie sau un arc. După ce trece noaptea și apare soarele, creaturile se retrasg în întunericul de unde au apărut. Lupta împotriva monștrilor sau vânarea animalelor fac parte din joc.

De ce le place copiilor Minecraft

Minecraft este un joc deschis, nu vine la pachet cu instrucțiuni, motiv pentru care poate fi derutant pentru copii, dar tocmai asta îl face irezistibil. Copii sunt forțați să explorereze, mai întâi în cadrul jocului, apoi în afara lui. Vlăduțul meu de-abia a început să citească și încă nu știe să umble pe calculator, să-și caute singur informații pe Internet, dar sunt sigur că va ajunge repede și în acest punct. Am văzut că există inclusiv o enciclopedie dedicată Minecraftului, unde poți învăța cum să construiești și cum să te descurci în labirintul acestei lumi.

Salvați de jocuri

Credeți că Minecraft e nociv? Pun pariu că despre Lego nu credeți asta, cu toate că tot pe cuburi se bazează și acest joc. Și vreau să extind întrebarea: credeți că jocurile video le fac rău copiilor? Am găsit un film TED care mi-a schimbat optica, sincer, vă recomand să-l urmăriți până la capăt și să trageți singuri concluziile. Eu voi fi mai indulgent față de copiii mei și îi voi lăsa să se joace (dacă își termină lecțiile la timp :) ).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *